Sociální sítě: Digitální stopa zůstává, i když svá data chráníte

19. březen 2018

Víte, co se o vás dá zjistit na internetu? Na získání základních informací potřeboval datový novinář Českého rozhlasu Jan Cibulka jen pár minut. Stačilo do vyhledávače zadat jméno figurantky. První díl seriálu Neviditelná ukazuje, jak jsme vystaveni rizikům na internetu.

Jméno každého z nás vede k dalším údajům. Často ho sdílíme, aniž bychom se nad tím zamysleli. Je součástí pracovních e-mailů a požadují ho i populární sociální sítě. Jejich argumenty bývají snaha o zvýšení bezpečnosti a obava z chování anonymních uživatelů. Zároveň jsou ale osobní informace pro tyto firmy cenné. Na sociálních sítích se objevují také obchodníci a inzerenti, kteří na základě dat a chování jednotlivců nabízí své služby.

Čtěte takéSíť je dneska všechno. Rozumíme jí? Rozhovor s Mushonem Zer-Avivem a Josefem Šlerkou

Požadavek sdílet své osobní údaje však přináší rizika. Ten, kdo celé skutečné jméno zná, snadno najde další informace. Nepotřebuje k tomu žádné náročné hackerské dovednosti. Jen vyhledávač, správná slova a miliony informací, které už dnes na internetu kolují. A tak se nakonec může dozvědět i vaše trvalé bydliště z katastru nemovitostí, jak figurantce Lence ukázal datový novinář Jan Cibulka. Za 50 korun odhalil její rodné číslo, bydliště a jaké nemovitosti vlastní.

Různé údaje jako mosty

Není to jen jméno, přes co lze citlivé údaje vyhledat. Pokud použijete stejný e-mail, nebo dokonce telefonní číslo na více stránkách, jako by mezi nimi vznikl informační most. Díky dílčí informaci z jednoho místa, která je propojená s vaším kontaktem, lze pak dohledat zdánlivě nesouvisející údaje na jiných stránkách, kde je toto číslo, e-mail nebo jméno také zapsané.

Co je to takzvaná digitální stopa? Je to každá informace, kterou o sobě zanecháváte na internetu. Vše, co sdílíte i vyhledáváte. Na jakou reklamu jste klikli, doba, kterou jste strávili stránce nebo jaká je vaše IP adresa.

Internet je provázaná síť informací. Nestačí tedy hlídat soukromí pouze tak, že pečlivě vybíráte, co na internetu publikujete. Pozor musíte dávat už při registraci na jednotlivé portály. Například není vhodné používat pracovní e-mail na serverech, kde chcete vystupovat pouze soukromě.

Hlídejte si své soukromí

Profily na různých internetových stránkách často můžete zabezpečit a přístup k nim omezit. Pokud nelze zvolit anonymní přezdívku, nebo skutečné jméno ukrýt, můžete alespoň zúžit okruh lidí, kteří vás mohou najít, nebo kterým se zobrazuje to, co sdílíte.

Internet je svoji podstatou kriminogenní, vytváří příležitosti pro zločin, tvrdí Vladimír Smejkal

laptop, notebook, mobil, internet

Díky vzdálenému přístupu na internetu snadno vzniká příležitost ke krádeži nebo útoku. „Kořist pak ukryjete kdekoli ve světě,“ říká profesor Vladimír Smejkal.

Chránit byste měli i informace o přátelích a rodinných příslušnících. Nezáleží jen na vašem vlastním zabezpečení, ale také na tom, jak si svá data hlídají vaši blízcí. Mezi uživateli je možné dohledat vztahy a i na takové drobnosti byste si měli dávat velký pozor. V poslední době se totiž množí podvody, kdy útočník zkopíruje identitu uživatele. Použije jeho fotky a jméno, vymyslí si uvěřitelný příběh, a z přátel okradeného se pak snaží vylákat peníze.

Zlomyslným hackerům nejvíc pomáhá nepozornost a neznalost uživatelů. Do počítače, tabletu nebo chytrého telefonu se tak může dostat software, který sleduje každou vaši činnost a posílá o ní zprávu ven.

Datový novinář radí: Jeden web, jedno heslo

Bezpečné brouzdání internetem vyžaduje několik pravidel. Tím prvním jsou pravidelné aktualizace počítače a programů. Čím déle s aktualizací otálíte, tím pravděpodobnější je, že některou z chyb využije případný útočník proti vám,“ vysvětluje datař Jan Cibulka. Útočníkem jsou dnes často automatičtí roboti. „Jsou schopní najednou nabourat statisíce počítačů. Prostě zkouší, kde ten pomyslný tesař nechal díru.“ 

- Nestahujte nelegální software. Může obsahovat i škodlivý kód.
- Používejte co nejnovější verzi prohlížeče.
- Z pochybných webů nic nestahujte a neklikejte na náhodné odkazy.
- Poslal vám na sociální síti cizí člověk podivný odkaz? Neklikejte. Možná je to nebezpečný robot.
- Při každé registraci volte jiné heslo. Se zapamatováním pomůžou programy správce hesel.
- Registrujte se jen tam, kde je to opravdu nutné nebo výhodné.

Čtěte takéChraňte na facebooku své soukromí, upozorňují americká média. Varují třeba před 'zábavnými kvízy'

Všímejte si, jestli stránky používají zabezpečené spojení. Poznáte to podle zeleného zámečku, který prohlížeč ukazuje vedle adresy. Pokud tam chybí, stránka spojení nešifruje. Do takového webu byste neměli zadávat žádné informace, zejména ne hesla, nebo dokonce číslo platební karty. Po cestě od vás ke stránce ho totiž může snadno někdo odposlechnout a zneužít,“ upřesňuje Jan. A nakonec jsou tu ještě reklamy. Sledují váš pohyb na internetu a zjištěné informace mohou přeprodávat dál. I když se to mnoha serverům nelíbí, protože jsou na financování z inzerce závislé, je pro vás bezpečnější reklamu blokovat. Autory webů a jejich obsah podpořte přímo sami  bez reklamní agentury.

Další rady, jak se chovat na internetu bezpečně, najdete na stránkách projektu Jak na Internet.

autoři: Vojtěch Koval , had
Spustit audio

Seriál neviditelná

Stačí jméno a po pár minutách může cizí člověk najít i vaše rodné číslo. Seriál Českého rozhlasu Radiožurnál odhaluje, co o vás mohou vědět ostatní. Obchodníci, stát i sociální sítě. Podaří se ukrýt naši figurantku před zrakem druhých stran?

Reportáže vysíláme v 8:50. Rozhovory s vybranými hosty od 10:40.

Sledujte nás

Více o tématu