Fotoalbum od policie. Každý průjezd pod bránou má svou momentku

22. březen 2018

Policie uchovává fotografie průjezdů všech vozidel. Nezáleží ani na tom, že řidič nespáchal žádný přestupek. Co tyto fotografie obsahují? Naše figurantka Lenka si policejní záznamy vyžádala. Na vyřízení písemné žádosti má policie 30denní lhůtu.

Policie lhůtu plně využila. Po třiceti dnech Lence přišlo CD s necelou stovkou černobílých fotografií. Snímky jsou anonymizované. Není z nich možné zjistit, kdy a kde byly pořízeny – tedy pokud někdo pozorný neidentifikuje dané místo podle okolí silnice. Černý rámeček se objevuje přes SPZ cizích vozidel a čelní skla všech aut. Včetně toho, které patří Lence.

Čtěte takéPolicie sleduje mobilní telefony, počet žádostí na operátory jde do statisíců

U fotografií přitom policie uchovává také polohové a časové údaje. Tyto informace ale neposkytla. „Policie tvrdí, že to nemůže vydat s ohledem na ochranu případné třetí osoby, která to vozidlo řídila,“ vysvětluje důvody datový novinář Českého rozhlasu Jan Cibulka. Lenka ale v žádosti čestně prohlásila, že auto nikomu nepůjčuje a tak ho podle jejího vědomí nikdo jiný řídit nemohl.

Další osoba se mohla ve vozidle objevit pouze jako spolujezdec, a tehdy by o ní Lenka věděla, anebo pokud její auto použil někdo neoprávněně.

Co dělat, pokud chcete od policie získat vlastní data:

Napište žádost podle § 83 zákona č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky. Pokud vás zajímají ještě přesnější údaje, které policie obvykle občanům nedodává, budete muset později podat ještě stížnost a možná se nakonec obrátit i na soud. Policie pak popisuje vyřizování žádostí na svých stránkách.

Byl postup policie správný?

Lenku zajímalo, proč policie nedodala všechny údaje, které o jejím vozidle shromáždila. Obrátila se proto na Úřad pro ochranu osobních údajů. Ten žádné pochybení neshledal. Postup odpovídal zákonému ustanovení. „Ustanovení je svým způsobem přesnější než je obecná ochrana údajů,“ vysvětluje ředitel sekce správní ÚOOÚ Josef Prokeš, „policie má zvláštní předpisy, které platí pro bezpečnostní oblast.“

Snímky od policie jsou dobře anonymizované. Na dodaných fotografiích byla jen SPZ, kterou kvůli bezpečnosti začernil Český rozhlas

Podle advokáta Jana Vobořila by však policie měla u každého případu a fotografie prokazovat, že k porušování práv třetí osoby skutečně dochází. „Měla by zjišťovat, jestli žadatel seděl v tom autě. Pokud tam žadatel seděl, není důvod proč by to policie měla odmítat. Má fotografie ze svých příslušných evidencí, takže je schopna to porovnat,“ myslí si Vobořil.

To, že policie mohla polohová data minimálně u některých fotografií poskytnout, připouští i Josef Prokeš. Lenka se proto rozhodla, že bude konkrétnější informace žádat dál. Jak to dopadne, se teprve ukáže.

Poslechněte si celý názor advokáta.

autoři: Vojtěch Koval , had
Spustit audio

Seriál neviditelná

Stačí jméno a po pár minutách může cizí člověk najít i vaše rodné číslo. Seriál Českého rozhlasu Radiožurnál odhaluje, co o vás mohou vědět ostatní. Obchodníci, stát i sociální sítě. Podaří se ukrýt naši figurantku před zrakem druhých stran?

Reportáže vysíláme v 8:50. Rozhovory s vybranými hosty od 10:40.

Sledujte nás

Více o tématu