Vodáci, pozor! Nová mobilní aplikace ČHMÚ vám prozradí, kde budete muset po svých

4. srpen 2018

Svou vlastní mobilní aplikaci spustil koncem dubna Český hydrometeorologický ústav, a to hned ve dvou verzích: ČHMÚ a ČHMÚ+. Obě jsou zatím dostupné jen pro operační systém Android. Za tři měsíce si aplikace stáhlo dohromady přes 400 tisíc uživatelů.

S Václavem Novákem z Českého hydrometeorologického ústavu nahlížíme do nové mobilní aplikace ČHMÚ, která čerpá data z portálu ústavu.

Předpovědi počasí jsou zobrazované podle numerického modelu Aladin, který pomocí diferenciálních rovnic vytváří krátkodobé předpovědi chování atmosféry na základě meteorologických měření. Na území Česka má rozlišení 4,7 kilometru.

Uživatel si v aplikaci může předdefinovat lokality, které ho zajímají nejvíc. Kromě klasické teplotní předpovědi nabízí aplikace ČHMÚ i srážkový radar. Navíc se v aplikaci zobrazují také veškeré výstrahy, které ČHMÚ vydává.

Aplikace pro vodáky i obyvatele zátopových oblastí

Hydrometeorologický ústav spustil v dubnu i aplikaci ČHMÚ+. „Pokud máte nainstalované obě aplikace, můžete si mezi nimi jednoduše přepínat,“ ukazuje mi na displeji Václav Novák.

Meteostanice Kvilda

„Tato aplikace neukazuje předpověď, ale konkrétní počasí na jednotlivých meteorologických stanicích. Najdeme tu tedy konkrétní hodnoty, množství spadlých srážek, UV index, stav vod včetně rizika přívalových povodní, kvalitu ovzduší a tak dále.“

Teď v létě by aplikaci ČHMÚ+ mohli využívat třeba vodáci. Dozví se z ní třeba i to, jaký je na daném místě řeky průtok. Aplikace může sloužit i jako varování při hrozící povodni. Pokud například bydlíte u vody a víte, že jakmile je hladina 120 a víc centimetrů, je na místě zbystřit, můžete si v aplikaci nastavit upozornění a průtok hlídat.

Aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+ jsou zatím dostupné jen pro operační systém Android. Už v druhé polovině srpna by si je ale mohli stáhnout i uživatelé s operačním systém iOS.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio