V neděli 12. května začíná Pražské jaro. Smetanova Má vlast zazní v podání Berlínských filharmoniků a Kirilla Petrenka

10. květen 2024

Česká hudba kvete, když se otevírá světu. Tato slova charakterizují 79. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který začíná v neděli 12. května a potrvá do pondělí 3. června. Festival letos přinese na pět desítek projektů. Půjde o koncerty, workshopy, setkání s umělci a řadu dalších programů. Více nám o tom ve studiu řekl ředitel Pražského jara Pavel Trojan.

Pražské jaro oslaví příští rok jubilejní 80. narozeniny. Půlkulaté pětasedmdesáté narozeniny slaví už letos jeho mezinárodní interpretační soutěž, která se letos koná v oborech lesní roh a housle. „Lesní roh je myslím pro Českou republiku velice atraktivní nástroj, protože v historii i v současnosti máme celou řadu opravdu špičkových hráčů na lesní roh. Ale i houslistů… Teď jsme za prvními koly a už víme, že do druhého kola postoupilo v lesním rohu dvanáct hráčů – máme tam dvě česká želízka; a v houslích deset hráčů a taktéž dvě želízka,“ komentuje interpretační soutěž Pavel Trojan. Soutěž můžete sledovat i online. Zažít adrenalin finálového večera můžete už 13. května od 18 hodin v Rudolfinu. Přiložit můžete i svůj hlas v divácké ceně. Finále houslové soutěže proběhne v Rudolfinu 14. května.

Na letošní ročník se moc těšíme, protože program je krásný.

Ředitel festivalu Pražské jaro Pavel Trojan

Na festival zavítají dva nejlepší italské orchestry – Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia a Filharmonický orchestr milánské opery La Scala. Z Paříže přijede jedinečný Orchestre Philharmonique de Radio France, z Nizozemska Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, z Belgie legendární Collegium Vocale Gent. Novinkou letošního festivalu je program pro mladé publikum nazvaný SpringTEEN, jehož celodenní program se odehraje v působivých prostorách Anežského kláštera a jeho zahrad, ve Foru Karlín se uskuteční spektakulární koncert 11 000 strun s padesáti současně znějícími klavíry. 

Tisková konference k Pražskému jaru 2024

Pražské jaro – 79. mezinárodní hudební festival
12. května – 3. června 2024
Program celého festivalu a další důležité informace naleznete na webu Pražského jara

Pražské jaro 2024 – 79. mezinárodní hudební festival
autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.