Pokud jde o klimatickou krizi, mladé generaci už dochází humor. Konference COP28 se to nesnažila zastírat

Do Dubaje se obvykle jezdí k moři nebo na arabské trhy. V posledních dvou týdnech ale 80 tisíc lidí proudilo za město na tamní výstaviště, kde Spojené arabské emiráty hostily COP28, klimatickou konferenci OSN. Závažné téma, těžkopádná vyjednávání, řeknete si možná – a budete mít pravdu. Možná proto se účastníci měli příležitost rozptýlit i humorem, i když v tomto případě spíš černým.

Stojíme ve velkém sále, odkud se vstupuje do vyjednávacích místností. Právě tady se tyčí obrovská tabule s velkými kreslenými klimatickými vtipy, které – jak nápis uvádí – nejsou bohužel tak docela vtipy.

„Bezprecedentní se stává normou,“ stojí na jednom z nápisů a pod ním obrázek s olympijskými kruhy, dvěma olympijskými sportovci a názvy nových disciplín: horký maraton v 50 stupních, surfování za hurikánu, paragliding při tornádu nebo běh na 400 metrů s překážkami z bleskových záplav.

Každý dolar se vrátí sedmkrát

Zaujalo to i Tamáše z maďarských odborů: „Kde je vtip, tam je poselství. Bez toho zůstane jenom pláč.“

„Bezprecedentní se stává normou,“ stojí na jednom z nápisů

Romana Jungwirth Březovská z Asociace pro mezinárodní otázky si vedle mě prohlíží obrázek opalovacího krému s cenovkou jeden dolar a vedle toho přípravek na spáleniny po opalování za sedm dolarů. To ale vlastně není vtip, vychází to z reality některých studií o změně klimatu.

„Každý dolar investovaný do prevence, takže v našem případě do snižování emisí skleníkových plynů a také do přizpůsobování se negativním dopadům změny klimatu, se nám vrátí až sedmkrát,“ komentuje anekdotu česká analytička.

Fosilie roku pro USA

Venku se zastavujeme u prostranství, kde mezi palmami na stožárech visí vlajky všech účastnických zemí. Je tady pódium, kde každý vyhlašují Fosilii dne.

Výzdoba připomíná Spielbergův Jurský park. V černobílém kostýmu tu pobíhá postava dinosaura a sdružení organizací, které se věnují ochraně klimatu, vyhlašuje dalšího vítěze této anticeny. Teď na konci konference COP28 jsme svědky dokonce udílení celkové ceny pro ty „nejlepší“.

Také mladé české delegátky OSN, studentky Zuzana Hellerová a Kristýna Bulvasová, mají obavy z budoucnosti

Vítězem anticeny Fosilie roku se stávají Spojené státy – mimo jiné za to, jak směšně málo vzhledem ke své historické zodpovědnosti slíbily poslat do nově se rozbíhajícího fondu ztrát a škod způsobených změnou klimatu.

Když humor dochází

Na COP28 přijely i mladé české delegátky OSN, studentky Zuzana Hellerová a Kristýna Bulvasová. Dá se podle nich brát téma klimatu zvlášť pro jejich generaci s humorem, nebo spíš – jak je vidět na letošní konferenci – s černým humorem?

„Myslím, že jako u každé jiné otázky je humor velice potřeba. Ale začínám mít pocit, že u mladé generace prostor pro humor dochází. Mladí lidé často spíš bojují s tím, že mají klimatickou depresi nebo obecně strach z budoucnosti,“ říká první z dívek. Zároveň ale dodává, že právě humor může být vhodný prostředek, jak těmto pocitům čelit.

A její kamarádka souhlasí: „Myslím, že to hrozně potřebujeme a vlastně nám už v tuto chvíli nezbývá nic moc jiného než se na téma klimatu někdy podívat s úsměvem. A myslím, že by to prospělo i těm vyjednáváním: nebrat se tak vážně, dělat ústupky a dosáhnout nějakého konsenzu.“

A tak asi nezbývá než doporučit zastavit se u velké tabule s klimatickými vtipy, co bohužel nejsou moc vtipy.

Prostranství na výstavišti v Dubaji v době konání COP28 zdobily vlajky všech účastnických zemí
autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související