Massive Attack slaví 30 let existence. Průkopníci trip hopu dorazí do Prahy v červnu

Celý tento týden vám představujeme interprety, kteří vystoupí na červnovém Metronome festivalu v pražských Holešovicích. Jako hlavní mediální partner budeme i letos u toho.

Letošní třetí ročník doprovází několik kulatých výročí. 30 let od svého založení si připomenou Tata Bojs a třicítku na holešovickém výstavišti oslaví i britští Massive Attack.

Vznikli v roce 1988 z tria známého jako soundsystém The Wild Bunch. O tři roky později už pak pod novým názvem vydali svoji první desku Blue Lines a okamžitě se zapsali do dějin hudby jako průkopníci žánru trip hop.

20 let od vydání alba Mezzanine

Další důležitý milník znamenalo v roce 1998 album Mezzanine. Bylo ponuřejší a agresivnější než předchozí tvorba Massive Attack. Ve skladbách často zaznívají tvrdé kytarové pasáže.

Takový hudební posun zafungoval. Deska se stala komerčně nejúspěšnějším počinem kapely a skladby se dostaly do hodně seriálů a filmů. Skladba Teardrop podkreslovala titulky americké verze Dr. House, píseň Dissolved Girl zase můžete znát z filmu Matrix.


Všechna natáčení byla vždy hodně jiná. Snažili jsme se neopakovat stejné postup, jako předtím. Takže být ve studiu byla pokaždé nová zkušenost a nová výzva.Grant Marshall o albu Heligoland

Přitom Mezzanine znamenalo také částečný rozpad kapely. Krátce po jeho vydání odešel DJ Mushroom a na nějakou dobu i další zakládající člen Grant Marshall alias Daddy G. Zatím poslední řadové album Heligoland vydali Massive Attack v roce 2010 už jako duo. Navrátilec do sestavy Grant Marshall tehdy připustil, že práce na novém materiálu nebyla jednoduchá.

Ani Heligoland, ani předloňské EP Ritual Spirit nakonec nezískaly zvlášť dobré hodnocení. Co ale Massive Attack rozhodně zůstalo, je poutavá vizuální show, ve které se nebojí zmínit aktuální politická témata.

Co předvedou publiku v pražských Holešovicích se přesvědčíme v pátek 22. června.

autoři: vok , had
Spustit audio