Jeho verze Hallelujah se objevila ve Shrekovi. John Cale zahraje v Praze i skladby Velvet Underground

Narodil se ve Walesu, v New Yorku zakládal Velvet Underground a zanedlouho přijede do Prahy. Mluvíme o zpěváku a skladateli John Caleovi, který v červnu vystoupí na Metronome festivalu v pražských Holešovicích.

John Cale se proslavil především jako spoluzakladatel kapely Velvet Underground. Natočil s ní dvě desky a poté po neshodách s frontmanem Lou Reedem z kapely odešel.

Důvodem bylo prý to, že jeho přístup k tvorbě a nahrávání byl pro Lou Reeda příliš experimentální. Na svých pozdějších sólových deskách přitom John Cale nijak výstředně nepůsobil. „Zřejmě si byl i vědom, že jestliže chce získat nějaké publikum, tak nemůže úplně utíkat k experimentálním záležitostem,“ říká hudební publicista Ondřej Konrád.

V roce 1991 John Cale pro desku I'm Your Fan, která byla poctou Leonardu Cohenovi, nahrál cover verzi skladby Hallelujah – píseň postavil jen na doprovodu piana a oproti původní Cohenově verzi ji trochu zrychlil.


Svoje skladby a zřejmě i několik od Velvet Underground John Cale zahraje na výstavišti v pražských Holešovicích v pátek 22. června.

Caleovo pojetí Hallelujah se natolik uchytilo, že pozdější předělávky skladby vycházely právě z něj. Caleovo Hallelujah se pak objevilo třeba i v animovaném filmu Shrek.

John Cale vystupuje v Česku poměrně pravidelně. V roce 1994 se například stal kmotrem Divadla Archa, pro které dokonce spoluvytvářel originální otevírací ceremonii. V roce 2014 vystoupil třeba i na vyhlášení Cen paměti národa v Národním divadle.

Zapsal se navíc i do české hudební tvorby, když se skladatelsky i instrumentálně podílel na debutové sólové desce Ivana Krále z roku 1995.

autor: vok
Spustit audio