Jeden hlídač na sto objektů? Díky chytrým kamerám běžná praxe

28. červenec 2018

Říká se, že vrátný, uklízečka a noční hlídač jsou nejdůležitějšími lidmi v jakékoli firmě. Právě ostrahu ale už začínají nahrazovat kamerové systémy s analýzou obrazu. Třeba švédská společnost Securitas takto v Evropě sleduje statisíce kamer a v posledních třech letech tento systém začala zavádět i v Česku.

Místo jednoho hlídače, který v pravidelném intervalu vyráží na obchůzku, jsou po areálu rozmístěné kamery, které v případě narušení objektu upozorní operátora.

„Tato technologie je založená na analýzách kamerového obrazu. Nejdříve si definujeme, jaké akce jsou nežádoucí, například že osoba vstoupí někam, kam nemá, nebo že jde někdo ven vchodem a podobně,“ popisuje mi Jan Peroutka z bezpečnostní agentury Securitas.

Velký bratr tě sleduje. Přes webovou kameru

webkamera

Můžete být špehováni přes kameru počítače? Na otázku jako ze špionážního románu máme pro mnohé překvapivou odpověď. Ano, je to možné. Na pozadí obrazovky může běžet aplikace, jejíž pomocí lze na dálku ovládat vaši webkameru ,a tedy i vidět vše, co snímá.

Pozor, vidíme tě

Když se něco takového stane, přijde obraz operátorovi na monitorovací pult a ten se pak řídí předem definovanými instrukcemi. Většinou přes audio kanál osloví pachatele a upozorní ho, že pokud neopustí objekt, zavolá ostraha policii.

Díky tomuto systému bezpečnostní agentura nemusí najímat tolik nočních hlídačů, kteří navíc nejsou schopní neustále hlídat celý areál. Kontrola objektů pomocí kamer s analýzou obrazu má zatím velmi dobré výsledky.

„V České republice se nám ještě nestalo, že by člověk, který takto narušil objekt, ignoroval varování operátora. Tito lidé se standardně otočí a odcházejí,“ dodává Jan Peroutka.

Jeden hlídač na sto objektů

Analýzu obrazu už dnes má velké množství kamer. Při rozhodování, jaké lze pro toto dálkové hlídání objektů používat, má podle Jana Peroutky zásadní vliv to, kolik falešných poplachů který systém generuje.

Dispečink kamerového systému městské policie v Pardubicích

„Provedli jsme poměrně hluboké testování analýz a typů kamer, abychom tuto službu mohli nabídnout. A důležité je pro nás i to, aby bylo možné analýzu nastavovat vzdáleně. V objektu se totiž často dějí změny, na které musíme reagovat. Například když poporoste křoví, které se ve větru může komíhat, může začít vyvolávat falešné poplachy.“

Operátor v monitorovacím centru pak může hlídat až sto kamer najednou, protože nemusí obraz neustále sledovat. Řeší pouze situace, kdy mu systém nahlásí nějaký nežádoucí jev.

Průmyslový objekt i soukromá zahrada

Nakukujeme přes rameno jednomu z operátorů. Na obrazovce před sebou má desítky různých záběrů z kamer – jeden z nich se červeně zvýraznil. Upozorňuje tím operátora, že se v objektu děje něco nestandardního. V tomto případě dodávka zastavila příliš blízko závory, kde ji už zachytila infračervená bariéra.

Kamerový systém v domě: shodnout se musejí všichni obyvatelé

Kamera (ilustrační foto)

Majitelé bytových domů často řeší problém s vandaly. Ochránit majetek by jim mohl kamerový systém, který ničitele odradí, a nebo případně zaznamená – za jakých podmínek je ale možné ho v domě nainstalovat? Radili jsme se s advokátkou Radkou Chlebcovou, která toto téma se svými klienty řeší opakovaně.

Inteligentní kamerový systém mohou využívat i soukromé osoby, které chtějí lépe zabezpečit svůj majetek. I v takovém případě stačí nastavit, na co se má obrazová analýza zaměřit, a systém pak varuje operátora v případě, když například někdo vstoupí za nastavenou hranici pozemku.

Na operátorovi pak je, aby vyhodnotil, jestli jde například jen o dítě, které si tam jde pro zakopnutý míč, nebo o osobu, která se chystá dělat něco nekalého.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio