Jak dostat ochrnutého psa znovu na všechny čtyři? Klíčem je rehabilitační metoda spinální chůze

28. duben 2018

Poškození míchy je vážné zranění, které s sebou nese často nevratné následky, a to jak u lidí, tak u zvířat. O takto postižené psy, kteří necítí zadní nohy, pečují v pražském rehabilitačním centru PhysioDog a metodou takzvané spinální chůze je učí znovu chodit po všech čtyřech.

Rehabilitaci právě podstupuje fenka francouzského buldočka Funny. Trénuje chůzi ve velké aqua terapeutické vaně s průhlednými stěnami.

Pod jejíma nohama probíhá pás, u nějž se dá regulovat rychlost a náklon. Tím se ovlivňuje obtížnost chůze. Vodou navíc probublávají masážní trysky, které pomáhají lepšímu prokrvení namáhaných svalů, a když se pás zastaví, je to pro psa i příjemný relax.

Čtěte také

Spinální chůze

Funny je ponořená zhruba do úrovně břicha, ale jak mi prozrazuje terapeutka a zakladatelka centra PhysioDog Kateřina Plačková, množství vody se také mění podle toho, jak náročný má pohyb při rehabilitaci být.

Cílem terapie je naučit psa takzvanou spinální chůzi. „Impulz k pohybu pánevní končetiny nevychází po částečném poškození míchy z mozku, ale jde o reflexní pohyb,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Čtěte také

„Nejčastěji k tomuto poškození dochází po vyhřeznutí meziobratlové plotýnky,“ dodává s tím, že takto postižených psích pacientů je mnoho.

Bez svalů to nejde

Ve PhysioDogu umí „rozchodit“ i psy, kteří v zadních nohách nemají hlubokou citlivost, tedy například necítí, když je do nohy štípnete. Musí ale mít zachované reflexní centrum.

Funny se těší na odměnu, odvedla kus dobré práce

„V koncové části bederní páteře, kudy už nevede mícha, je zhuštění nervové tkáně – reflexní centrum, které je zodpovědné za to, že když dojde k podráždění pánevní končetiny, tak noha udělá bez vědomí mozku pohyb,“ vysvětluje Kateřina Plačková.

Terapeutky proto stimulují zadní běhy a snaží se tak u psů vybudovat svalovou hmotu. Díky ní je pak ochrnutý pes schopný postavit se na znecitlivělé nohy.

Čtěte také

Vztyk na principu páky

„Snažíme se je naučit vstávat s pomocí hrudních končetin a pohybu hlavy tak, aby využili princip páky,“ popisuje fyzioterapeutka.

Když dá pes hlavu dolů, zadek se mu zvedne nahoru. A pokud už má noha správně rozvinutý a vytrénovaný reflex, pak se může automaticky pohybovat.

Funny už chodí velmi dobře, terapeuti s ní teď jen dolaďují techniku rovnováhy a držení těla. Když sem přišla, měla pohyblivé pouze hrudní končetiny, ty pánevní byly kompletně ochrnuté. Po půlroce terapie tedy tato statečná fenka buldočka udělala obrovský pokrok.

Když fenka Funny do rehabilitačního centra přinesli, nebyla schopná postavit se na zadní nohy. Teď už plnohodnotně chodí

Na procházku jako dřív

Rehabilitace ovšem nespočívá pouze v chůzi ve vodě. Psí fyzioterapie využívá třeba také balanční pomůcky, díky nimž pes posiluje zase jiné svalové skupiny než při terapii ve vodě.

Po úspěšně dokončené rehabilitaci mají dříve nepohybliví psi jen zanedbatelná omezení – nepodrbou se za uchem, nevyjdou tři čtyři patra ani nevyskočí na gauč nebo do auta. Jinak jsou ale samostatní, dokáží se sami zvednout a chodit na běžné kratší procházky.

autoři: and , vok
Spustit audio