Do Karlových Varů se vrátila zrestaurovaná socha Dívky s džbánem

26. duben 2024 09:15

Do karlovarských Dvořákových sadů se vrátila socha zvaná „Dívka s džbánem“. Po téměř fatálním útoku v loňském roce, kterým byla socha poškozena, se podařilo přivést toto umělecké dílo zpět k životu.

Vandalové nechali za sebou torzo lidského těla, chybějící nohy a ulomenou hlavu, avšak díky důkladné fotografické dokumentaci se podařilo zachránit téměř zničenou sochu. Útok se odehrál během loňského Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kdy neznámí pachatelé způsobili vážné poškození této kulturní památky. Přestože policie nedokázala identifikovat pachatele, město okamžitě přistoupilo k obnově.

Poškozená socha

Restaurátorské práce na obnově sochy provedla MgA. Helena Jahodová, které se po téměř pětiměsíčním úsilí podařilo dát uměleckému dílu nový život. Náklady na restaurování a úpravu podstavce dosáhly částky 87 465 Kč.

Podle Heleny Jahodové se i přes rozsáhlá poškození podařilo zachovat torzo sochy a ulomenou hlavu. Chybějící části byly doplněny keramickým tmelem, protože originální materiál nebylo možné použít z důvodu jeho smrštění při vypalování. Nové části byly vyztuženy kovovými výztuhami, což zajistilo pevnost a stabilitu obnovené sochy.

Původní socha Dívka s džbánem je dílem Františka Nonfrieda, který se narodil v roce 1910 v Rakovníku a zemřel v roce 1975 v Karlových Varech. Vytvořená byla zhruba v roce 1970. Už dvakrát prošla restaurováním, poprvé v roce 2000 a podruhé v roce 2009.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio